מזונות ידועה בציבור

מה אומר החוק על מזונות ידועה בציבור?

מזונות ידועה בציבור, הפטר ממזונותלידועה בציבור אין זכות חוקית למזונות על פי הדין העברי לפיכך אין אדם חייב במזונות האישה אלא אם נשא אותה כדת משה וישראל ונתן בידה כתובה על פי דין. הפסיקה יצרה מזונות אזרחיים – על פי ההלכה פסוקה, בעת החיים המשותפים נכרת בין בני זוג, ידועים בציבור הסכם מכללא לחיות כנשואים, מכוח עקרון תום הלב והוכרה זכותם ההדדית של בני זוג הידועים בציבור לקבל מזונות האחד ממשנהו. 

משמעות ההכרה של הפסיקה בישראל ב"מזונות ידועה בציבור" גם במקרה שלא נחתם בין בני הזוג הסכם הכולל סעיף מזונות – משמעותה שעצם החיים המשותפים יוצרים ערבות הדדית בין בני הזוג.

מזונות משקמים

הפסיקה גם מכירה בזכותם של בני זוג ליהנות מדמי הסתגלות לאחר פירוד. מדובר במזונות לידועים בציבור לתקופה סבירה בסמוך למועד הפירוד, על מנת שתינתן לאישה שהות ויכולת להשתלב במעגל העבודה ולפרנס את עצמה. לידועים בציבור קיימת הזכות, למזונות מהעיזבון עם פטירתו של אחד מבני הזוג.


פסיקת מזונות ידועה בציבור

בפסק דין חדשני מבית מדרשו של בית המשפט לענייני משפחה בר"ג נפסקו מזונות לידועה בציבור שבן זוגה החליט לאחר 17 שנות חיים משותפים לנתק את הקשר עמה. המדובר בתיק תמ"ש 51940/98 כהן נ' כהן מפי כב' השופט  שוחט.

העבדות: התובעת ניהלה את חייה במשך 17 שנים עם הנתבע כידועה בציבור ובהגיעה לגיל 71 החליט הנתבע לנתק עמה את הקשר, בעקבות זאת היא הגישה לביהמ"ש 2 תביעות:                                                            

האחת – תביעה למזונות חודשיים, והשנייה תביעה למתן פסק דין הצהרתי, לבעלות על מחצית רכושו של הנתבע.

הנתבע בכתב הגנתו ביקש לדחות את תביעות התובעת בהסתמך על שתי טענות:

טענה א': שיחסיו עם התובעת לא התגבשו לכדי יחסים של "ידועים בציבור" המקנים לה זכות

טענה ב': התובעת בשנת 1993 חתמה על הסכם שבו ויתרה מראש על כל תביעה הנובעת מהחיים המשותפים.

כבוד השופט שוחט חילק את פסק דין לשני חלקים

1.      בחלקו הראשון של פסק דין קבע כי מערכת היחסים בין בני הזוג חוסה תחת הגדרת "ידועים בציבור" כפי שנתקבלה בפסיקה.

2.       חלקו השני של פסק דין דן בתקפותו של ההסכם לחיים משותפים משנת 1993, שבו הצהירה האישה כי הינה מוותרת על כל זכיותיה, נקבע כי ההסכם פסול מיסודו מאחר ונחתם תחת אילוץ לאחר  שהתברר שהתובעת פיתחה תלות מוחלטת בנתבע.

3.      בחלקו השלישי- דן השופט בזכותה של התובעת כ"ידועה בציבור" למזונות, ופסק דמי שיקום עבורה על סך 30,000 דולר וזאת לאחר הפירוד. הסכום נקבע לפי הסכומים שלטענת הנתבע שילם הוא לתובעת עובר לפירוד בניהם.

אנו רואים כי כאן לראשונה הכיר בית המשפט הכיר בית המשפט הישראלי בצורה ברורה ומפורשת בזכות מזונות או דמי שיקום לידועה בציבור וזאת בין היתר מכוח הסכם מפורש ו/או מכללא ומכוח שיקולי צדק ויושר הנובעים מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. פסק דין זה הוא כאמור פסק דין מהפכני המביא לידי ביטוי גישה ליברלית ואמידה, שבה באים להגשמה ערכים של אנושיות הומניזם וצדק חברתי.

מעוניינים לקבל מידע על מזונות ידועה בציבור? התקשרו עכשיו לעו"ד גירושין דויד לייזר 03-6134430

Scroll to Top